woensdag 12 juni 2013

De donkere kamer van Damokles

Titel:                  De donkere kamer van Damokles
Auteur:              W.F. Hermans
Eerst uitgave:     1958

Opgave: Zoek iets op over een onderwerp uit het boek.


Het onderwerp wat ik heb gekozen voor deze blog is “Dubbelgangers.” De reden dat ik dit onderwerp heb gekozen is dat het vrij snel al in het boek voorkomt, en ik begon me af te vragen hoe dat nou precies zit met dubbelgangers.

Een dubbelganger is een persoon die qua uiterlijk heel erg lijkt op iemand anders. Tegenwoordig worden dubbelgangers van beroemdheden vaak ingezet om te lijken op die beroemdheid. Zo hoeft de persoon zich zelf niet in de menigte te wagen. Ook worden dubbelgangers (ook wel look-alikes genoemd) ingezet in films. Hier hebben de producenten alleen gekozen voor de Engelse term “Stunt Doubles”. Bij deze zogenoemde Stunt Doubles, in het Nederlands stuntman of stuntvrouw, wordt vaak make-up aangebracht om de resterende verschillen zo goed mogelijk weg te werken. Ze worden ingezet om in het openbaar of in films gevaarlijke stunts uit te voeren. Mocht er dan een ongeluk gebeuren, zouden de opnames van de film alsnog voortgezet kunnen worden met dezelfde acteur.

Sommige mensen gebruiken de term dubbelganger of look-alike ook voor tweelingen. Dit is niet geheel correct. Het klopt dat een tweeling aan de eigenschappen van een dubbelganger voldoet, zolang het een eeneiige tweeling is. Maar een tweeling is van dezelfde familie, met dezelfde achternamen, dezelfde biologische ouders en hetzelfde bloed. Met deze eigenschappen zou de term “kloon” beter bij een tweeling passen dan de term dubbelganger.


Ondertussen hebben mensen ook sites opgericht waar je naar je dubbelganger kan zoeken, hieronder heb ik de link geplaatst naar een site met de uitleg erbij.



Met een webcam neem je een foto, die scant de site en zoekt over de hele wereld naar mensen die dezelfde bouw van het gezicht hebben, dezelfde haarkleur, dezelfde kleur ogen en meer van dat soort eigenschappen. Zodra hij een match gevonden heeft kan je de foto van de andere persoon bekijken en zelf zien hoe groot de vergelijking is. De site slaat je foto wel op, zodat als iemand anders die heel erg op jou lijkt ook zijn dubbelganger kan vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten