woensdag 12 juni 2013

Adriaan en Olivier

Titel:                 Adriaan en Olivier
Auteur:             Leonhard Huizinga
Eerste  uitgave: 1939

Opgave: Leg uit waarom dit ook beschouwd word als literatuur.


Om uit te leggen waarom “Adriaan en Olivier” van Leonhard Huizinga ook gezien wordt als literatuur, moeten we eerst andere vragen beantwoorden. Vraag eerste vraag is “Wat is literatuur?” en de tweede vraag is “Wanneer wordt iets beschouwd als literatuur?”
Zodra we deze twee vragen hebben beantwoord, kunnen we terugkeren naar onze originele vraagstelling “Waarom wordt Adriaan en Olivier beschouwd als literatuur?”

“Wat is literatuur?” en “Wanneer wordt iets beschouwd als literatuur?”
Deze vragen zijn met beschikking tot het internet vrij simpel te beantwoorden. Wikipedia zegt bijvoorbeeld: “Met literatuur wordt in het algemeen bedoeld: het geheel van teksten waarvan geoordeeld wordt dat ze universele waarde hebben.”
Met andere woorden, als de meerderheid van mensen die het boek hebben gelezen vindt dat dit boek universele waarde heeft, daardoor dus eigenlijk ook vindt dat het boek naar andere talen vertaald zou moeten worden, dan is het literatuur.

Omdat het nooit verstandig is om maar een bron aan te houden, heb ik nog wat verder gezocht. Op een forumsite genaamd “Viva”  vond ik de volgende uitleg: “Literatuur is geschreven werk, dat zijn auteur overleeft of waarvan verwacht wordt dat het zijn auteur zal gaan overleven.”
Ook hier kan iemand zijn twijfels bij hebben. De boekenreeks Harry Potter van J.K. Rowling gaan meest waarschijnlijk ook hun auteur overleven. Worden deze dan ook beschouwd als literatuur? De Donald Duck weekbladen en pockets zullen nog jaren blijven bestaan, jaren nadat de originele bedenker zijn laatste adem uitgeblazen heeft en zich laten begraven in de grond. Worden deze weekbladen en pockets dan ook gezien als literatuur?

Stel we houden beide punten aan, het moet universele waarde hebben, en het moet zijn auteur overleven. Dan kunnen we nu kijken of “Adriaan en Olivier” heus literatuur is.
Dit boek en de andere boeken die zijn uitgekomen in deze serie gaan over het leven van de tweeling Adriaan en Olivier. Het laat zien hoe bizar het leven kan zijn, maar het zorgt er vooral voor dat de lezers van het boek gaan nadenken over het leven zelf, over hun eigen leven en hoe goed of juist slecht hun leven is vergeleken met wat het had kunnen zijn.
Dit betekend dat “Adriaan en Olivier” volgens Wikipedia beschouwd wordt als literatuur.

Het boek is geschreven in 1939, Leonhard Huizinga is overleden in 1980. Aangezien de boeken nu nog steeds gelezen worden, betekend het volgens de persoon die had gereageerd op een vraag op de forumsite Viva dat “Adriaan en Olivier” wordt beschouwd als literatuur.


Zowel van de uitleg van Wikipedia als van de uitleg van de persoon op Viva blijkt dat “Adriaan en Olivier” beschouwd moet worden als literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten