zondag 23 maart 2014

De kolonel krijgt nooit post

Titel:                 De Kolonel krijgt nooit post
Auteur:              Gabriel García Márquez
Eerste uitgave:   1973

Opgave: zoek informatie op over een onderwerp uit het boek.

Het onderwerp dat ik voor deze opgave heb gekozen is het hanengevecht. Dit is een groot onderwerp uit het boek sinds de kolonel van plan is veel geld te verdienen met zijn haan, dit is ook het plan om hemzelf en zijn vrouw uit de armoede te halen.

Een hanengevecht is, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, een gevecht tussen twee of meer hanen.
In de natuur is dit een normale gang van zaken. Hanen zijn erg gevoelig voor het behouden en winnen van territorium. Zo zullen twee hanen dus snel duelleren over territorium en zal de zwakkere haan verstoten worden.
De natuur staat immers bekend om het ‘recht van de sterkste’ principe.

Van dit natuurlijk instinct wordt misbruik gemaakt door de mens en van dit soort duellen maakt men een sport. Het is erg vergelijkbaar met hondengevechten, maar het grootste verschil zit het in de manier van winnen. De winnaar van een hondengevecht wordt bepaald als één van de honden niet meer in staat is om te vechten terwijl de hanen vechten tot de dood.

Natuurlijk is deze vechtsport strengverboden in Europa, in verband met het enorme dierenleed dat er aan te pas komt. In veel andere landen in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika zijn ze wel toegestaan en zijn ze erg populair.

De hanen worden speciaal gefokt om zo agressief en sterk mogelijk te zijn, met de grootste en scherpste klauwen. In sommige gevallen worden en messen aan de poten vastgebonden zodat de hanen elkaar sneller vermoorden. Vervolgens wordt je eigen haan in de ring gegooid tegen een andere haan en er wordt dan op de hanen gegokt, net als bij een paardenrace.
In enkele culturen wordt het wel toegestaan, maar als dierenleed gezien om ze tot de dood te laten vechten en vijlen de fokkers uit principe de sporen van hun hanen bot zodat de duellen niet al te ernstig af kunnen lopen.

Volgens de meeste bronnen blijkt dat hanengevechten de oudste kijksport ter wereld is. De oudste geschriften over hanengevechten komen uit Perzië, en zijn tot 6000 jaar oud. In Europa is het nooit populair geweest, alleen de Romeinen hebben in een korte periode hanengevechten gehouden, maar zij hebben al snel ondervonden dat honden beter werkten voor hun vermaak.

Tegenwoordig zijn de hanengevechten iets minder populair. Eén van de landen die het meest bekend stond om zijn hanengevechten, Indonesië heeft sinds 1981 een verbod tegen elke vorm van gokken, en daarmee heeft de regering een harde slag geslagen tegen de hanengevechten over de hele wereld.


In andere landen, zoals China en Afghanistan, zijn hanengevechten slechts verboden omdat het zonde is van het voedsel waar de hanen voor horen te dienen. In plaats daar van houden ze in deze landen kwartelgevechten, wat in principe hetzelfde inhoudt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten