dinsdag 25 oktober 2011

Liefde, jaloezie en verraad

Boek: De kroongetuige
Auteur: Maarten ’t Hart


“In de Ban van het Boek”
Zo kan je het wel noemen zodra je bent begonnen met het lezen van het boek De Kroongetuige.
Nadat je hoort dat Jenny verdwenen is kan je het niet meer wegleggen. Je moet het verder lezen, je moet weten hoe het eindigt, komt ze nog terecht? Wat is er gebeurt?

Dit boek heeft verschillende thema’s, ten eerste liefde, aangezien Thomas verschillende liefdes heeft in dit boek. Ten tweede jaloezie, Leoni is erg jaloers op Jenny, aangezien zij Thomas heeft ingepikt. Verder kan Jenny wel kinderen krijgen, en Leoni niet omdat ze onvruchtbaar is, daarom is ze al erg onzeker over de relatie tussen Thomas en haarzelf. En een ander thema van dit boek is verraad, omdat Thomas zijn eigen vrouw verraad door met Jenny uit te gaan.


Het verhaal gaat over Thomas Kuyper, een farmacoloog die werkt in een laboratorium. Hij doet daar proeven met ratten, hij laat ze uithongeren om te kijken wanneer ze overgaan op kannibalisme. In de week dat zijn vrouw bij haar moeder is logeren is hij een paar keer uit gegaan met Jenny. Na de laatste date is ze plotseling verdwenen. Thomas is niet onder de indruk, hij zegt dat ze overal kan zijn, ze heeft zoveel vriendinnen. Als ze na een week nog niet thuisgekomen is beginnen de inspecteurs Lambert en Meuldijk het verdacht te vinden. Aangezien ook de ratten die dag nadat Jenny verdwenen is verzadigd waren wordt het heel verdacht. Thomas wordt opgepakt voor verhoor, maar aangezien hij niks meer wil zeggen wordt hij vastgehouden.
Zijn vrouw, Leoni, komt erachter dat hij met Jenny is uitgeweest, en dat hij nu wordt vastgehouden voor verhoor. Leoni is ervan overtuigd dat Thomas onschuldig is, en gaat zelf ook onderzoek doen naar wat er gebeurt is. Ze praat met iedereen die er ook maar iets mee te maken kan hebben, de buurman aan de overkant van het laboratorium, de buren van Robert (iemand die Jenny goed kende.) Ze komt er door de kamergenoot van Jenny ook achter dat Jenny het met bijna iedereen deed, als zei iets van die persoon nodig had. Ze is overal achtergekomen, heeft overal een verklaring voor, totdat ze een lichaam vindt in het laboratorium. Ze weet niet meer wat ze moet doen, moet ze het vertellen, en riskeren dat Thomas de rest van zijn leven in de gevangenis zit, of het stil houden tot hij vrij is? Ze besloot het stil te houden, en als hij thuis zou zijn hem ermee te confronteren.

Een andere samenvatting kan je vinden op de volgende website:
ik vind deze samenvatting erg goed omdat het gehele boek erin beschreven wordt.

Maarten ’t Hart is geboren in 1944, en was 39 jaar oud toen hij het boek De Kroongetuige schreef. Hij begon met schrijven toen hij 27 was, en zijn laatste boek tot nu toe verscheen in 2011Verder heeft ie in totaal 60 boeken geschreven.
Je kan een uitgebreidere samenvatting van het leven van Maarten ’t Hart vinden op:


Een recensie van dit boek is te vinden op: